Nota de premsa

Vicent Soler: 'Estem executant a bon ritme les inversions dels fons europeus i complirem els terminis de la Comissió que arriben fins a 2023'

13/06/2018
Vicent Soler: "Estem executant a bon ritme les inversions dels fons europeus i complirem els terminis de la Comissió que arriben fins a 2023"

El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha assenyalat aquest dimecres durant el ple de les Corts que "des del Consell estem executant a bon ritme les inversions dels programes operatius de fons europeus 2014-2020, en alguns casos per damunt de la mitjana de la resta d'autonomies, de manera que complirem els terminis marcats per la Comissió Europea".

Vicent Soler ha desgranat les dades més recents referides als diferents programes. En relació amb el FEDER, ha assenyalat que la Comunitat Valenciana ha executat ja una despesa que podria ser certificada per import de 205 milions, quan l'objectiu fixat per la Comissió Europea i el Ministeri d'Hisenda per al 31 de desembre de 2018, data de la primera fita financera que s'ha de complir per part de totes les autonomies, és de 128 milions certificats.

"Això suposa que quan només estem a mitjan any hem executat ja el 160 % de l'objectiu total que hem de certificar, amb la qual cosa tot apunta al fet que superarem sense problemes el primer examen de la Comissió a les regions", ha comentat.

Per la seua banda, l'execució de la despesa del Fons Social Europeu (FSE) a la Comunitat Valenciana aconsegueix el 87 % del total que cal certificar en 2018, i que representa la fita financera. "Aquesta xifra se situa per damunt de la mitjana de les comunitats, tal com ha traslladat el ministeri, que ens ha felicitat perquè abans estàvem a la cua i ara ens situem entre les autonomies amb millors xifres", ha explicat el conseller.

Respecte del Programa operatiu d'ocupació juvenil (POEJ), Vicent Soler ha destacat que hem certificat el 134,5 % dels objectius acordats amb les autoritats europees i el Ministeri, quan la mitjana de les comunitats autònomes està en el 90,6 %. "Segons el ministeri, només 7 comunitats autònomes han complit l'execució a 31 de desembre de 2017, entre aquestes, la valenciana", ha indicat el titular d'Hisenda.

Vicent Soler ha destacat que "la programació del PO 2014-2020, l'execució del qual s'estén fins a 2023 en virtut de la regla europea n+3, la va dissenyar originàriament l'anterior executiu i, encara que hem pogut reprogramar-la en part, no és la que nosaltres haguérem fet. Tot i això, l'executarem al màxim per a no perdre els fons assignats", ha apuntat. "Ni per la nostra banda ni per la de cap autoritat estatal o europea hi ha cap temor que no puguem executar satisfactòriament els programes operatius en els quals participem", ha recalcat el conseller.

44 milions rescatats del POEJ

Com a exemple de la bona gestió feta, el titular d'Hisenda ha destacat que en 2017 la Generalitat va centrar els seus esforços en l'execució del Programa operatiu d'ocupació juvenil "perquè en cas contrari s'haurien perdut els fons assignats que l'anterior executiu autonòmic no va executar i que estaven cofinançats al 91,89 %".

"Aconseguim així, mitjançant programes com Avalem Joves Plus, del Servef, que han beneficiat milers dels nostres joves contractats a través de les entitats locals, rescatar 44 milions de fons europeus destinats a ocupació juvenil que no havia executat l'anterior Consell. També aconseguim estar actualment en un 134 % de certificació dels objectius fixats per a desembre de 2017, quan la mitjana de les comunitats està en el 90 %", ha subratllat Vicent Soler.

Un 79 % més de recursos que en el PO anterior

El titular d'Hisenda ha ressaltat que, amb els recursos comunitaris assignats a programes operatius en els quals participa la Generalitat, "es poden finançar actuacions i inversions entorn dels 1.800 milions d'euros (incloent-hi totes les aportacions), un 79 % més que en el període 2007-2013, malgrat que la taxa de cofinançament en aquell període era del 80 %".

Les dotacions actuals per als diferents programes que gestiona la Generalitat aconsegueixen prop de 1.000 milions, dels quals 590 milions corresponen al PO regional del FEDER Comunitat Valenciana, 177 milions al PO regional del FSE Comunitat Valenciana i 128 milions al PO pluriregional d'ocupació juvenil (POEJ). En total, 895 milions. Però, alhora, des del mateix programa operatiu FEDER de la Comunitat, s'han derivat 54,6 milions per al PO de creixement sostenible (dins de FEDER), 60 milions al PO de la iniciativa PIME (també FEDER) i 5 milions al PO de creixement intel·ligent (FEDER).

Els programes operatius FEDER i FSE de la Comunitat Valenciana tenen una taxa de cofinançament del 50 %, mentre que el PO d'ocupació juvenil té una taxa mitjana de cofinançament europeu entorn del 80 % i la iniciativa PIME del 100 %.

Per a assegurar la màxima captació de recursos i iniciatives amb suport europeu, el Consell "va aprovar el 23 de març passat i està desenvolupant el Pla d'acció de fons europeus 2018-2020, elaborat amb la participació d'un equip de 25 tècnics de diferents conselleries i representants d'organitzacions actives en el desenvolupament de projectes susceptibles d'obtindre finançament europeu, com les xarxes de les universitats i dels instituts tecnològics".

Soler: "Hem capgirat la situació"

"Hem aconseguit capgirar la situació", ha emfatitzat el conseller d'Hisenda. Soler ha recordat que l'executiu es va trobar en 2015 "amb uns programes operatius del període anterior que estaven sense executar en gran part. Vam haver de refer una part important del que s'havia executat perquè hi havia manques de justificació que obligaven a descertificar despeses i a haver d'aprovar altres de noves", així com pagaments bloquejats per la Comissió Europea "com a resultat de la desconfiança generada per totes aquelles manques i pels casos de corrupció que afectaven dirigents polítics de l'anterior govern autonòmic".
A això s'unia una "falta de mitjans humans i tècnics" en fons europeus i, "derivat de tot això, una imatge pèssima davant les autoritats europees, la qual cosa va desembocar en el bloqueig dels pagaments".

L'actual Consell, ha explicat Soler, es va bolcar a "millorar la gestió dels fons europeus per a aconseguir el desbloqueig dels fons, i ho va fer salvant el màxim d'execució possible dels fons de cada període de programació i alçant la hipoteca reputacional perquè el nou programa 2014-2020 puga desenvolupar-se amb normalitat fins a 2023".

Segons ha detallat Soler, el programa anterior 2007-2013 va estendre la seua execució fins a 2015 (en virtut de la regla que en aquell cas va ser de n+2), mentre que el PO 2014-2020 va acumular un important retard en la gestió fins al punt que, quan l'anterior Consell va abandonar l'executiu, ni tan sols havia aprovat formalment la iniciativa, cosa que va haver de fer l'actual Govern Valencià el desembre de 2015.

Finalment, el govern central no va designar la Generalitat com a organisme intermedi fins al primer semestre de 2017, "la qual cosa va dificultar moltíssim la certificació de la despesa", segons Soler. Una situació que ha afectat també la resta de comunitats autònomes.

Generar confiança en la nova etapa

"Ha sigut un procés continu de millora de la gestió, d'esforçar-nos per generar confiança entre les autoritats europees i d'alçar la hipoteca reputacional que pesava sobre la Comunitat Valenciana", ha indicat el conseller.

Finalment, el conseller d'Hisenda s'ha mostrat confiat que "la nova programació de fons europeus per al període post 2020 que prepararem serà un instrument útil per a portar l'economia de la Comunitat Valenciana cap a un model més competitiu en l'aspecte econòmic, més respectuós en l'aspecte ambiental i més integrador en l'aspecte social que siga capaç de generar creixement i ocupació sostinguda a llarg termini".

Arxius relacionats