Noticies

« Ves enrere

Localitzats dos paviments de taulells de finals del s. XVIII i del XIX

Localitzats dos paviments de taulells de finals del s. XVIII i del XIX

Les excavacions arqueològiques continuen donant fruit. S'han trobat dues bones mostres de taulelleria valenciana de finals del segle XVIII i primeres dècades del XIX. El pas dels anys s'hi nota. El seu estat de conservació és deficient, es troben fracturats, encara que gràcies a tècniques de restauració aconseguirem extraure'ls sencers i recuperar-los per al futur.

El primer dels paviments es troba en la façana del carrer del Sant Calze i pertany al palau existent abans de la construcció de l'actual de Calatayud. De les dues mostres recuperades és el que més ha patit, amb la majoria de les peces trencades en diversos fragments, encara que és possible reconéixer-ne els motius. Aquest és el repte de l'arqueologia: sovint, a partir de xicotetes evidències, intentar reconstruir com eren les coses en el passat. Es tracta de taulells que s'inclouen en l'estil neoclàssic, molt pròxims encara a la rica taulelleria valenciana de finals del barroc i que poden datar-se entre 1780 i 1800. Formen una composició extensa en què s'entrellacen cintes grogues amb vores blaves; en altres, llistells grocs que formen meandres o greques i en el fons xicotets rams o tiges amb flors i fulles.

 

 

La segona mostra de paviment s'ha trobat en l'edifici veí al palau, hui Forn dels Apòstols 3, i que possiblement en les primeres dècades del segle XIX, moment en què el datem, va pertànyer a una habitació en semisoterrani d'un habitatge amb entrada des del carrer Sant Calze. L'àrea excavada ens proporciona un sòl on es combina una zona perimetral de taulells de fang de pasta roja i en el centre taulells en blanc amb un ram central de flors. En uns casos les flors estan pintades només en blau i en altres de diversos colors, amb predomini de groc, verd i marró. Es tracta d'uns taulells molt senzills que es van fer molt populars a València en la primera meitat del segle XIX i que solen utilitzar-se en els paviments de cuines i altres habitacions i inclús per a revestir bancs, armaris o prestatges.