Nota de premsa

Soler: 'Aquests són uns pressupostos oberts i preparats per a rebre els màxims recursos possibles dels fons de recuperació europeus'

17/11/2020
Soler: "Aquests són uns pressupostos oberts i preparats per a rebre els màxims recursos possibles dels fons de recuperació europeus"

- "Els valencians no comptaran només amb 25.627 milions. Eixe és el nostre punt de partida, però els comptes incorporaran totes les dotacions que ens arriben de la iniciativa NextGenerationEU", ha explicat Soler
- La dotació inicial dels comptes (25.627,6 milions) ja és en aquests moments la més alta de la història, suposa un increment de l'11,3 % respecte a 2020, i preveu 19.043 milions de despesa no financera
- Cada 24 hores el Consell destina 20,6 milions a sanitat; 15,8 milions, a educació; 5,2 milions, a igualtat i polítiques inclusives; 1,3 milions, a foment de l'ocupació, i mig milió, a habitatge social
- "Hem elaborat aquests comptes en línia amb els acords de reconstrucció Alcem-nos, des de la base del consens social", ha destacat SolerEl conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha destacat que "per primera vegada en la història, el Consell ha elaborat uns pressupostos oberts i preparats per a rebre els màxims recursos possibles dels fons de recuperació europeus. Es tracta d'una cosa inèdita que ocorre en una situació sense precedents en la història recent".

"Els valencians no comptaran només amb 25.627 milions. Eixe és el nostre punt de partida, però l'assignació definitiva de la iniciativa NextGenerationEU, destinada a impulsar una Europa més ecològica, digital i resilient després de la Covid, determinarà els fons dels quals podrà disposar la Generalitat. Per això aquests són també uns pressupostos oberts, que podran incorporar tots els recursos addicionals que ens arriben".

Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la seua compareixença davant del Ple de les Corts, en què s'han rebutjat les esmenes a totes les presentades contra el projecte de llei de Pressupostos de la Generalitat per a l'exercici de 2021, que ara passarà a comissió per al debat de les esmenes parcials.

"Estem davant dels comptes més valents de la història de la Generalitat, amb la despesa social més alta i que suposen l'aposta inversora més elevada per a fer front a la crisi econòmica i social després de la pandèmia. A més, les mesures que recullen aquests pressupostos blinden la sanitat, l'educació i els serveis socials dels cinc milions de valencianes i valencians", ha explicat Soler.

"Aquests pressupostos contribueixen a un nou inici per a la reactivació econòmica i la cohesió social de la Comunitat Valenciana. Per a fer-ho, s'han elaborat en línia amb els acords de reconstrucció signats per tots els grups de la cambra (excepte VOX), amb els agents socials, amb les diputacions i amb els ajuntaments. És a dir, es tracta d'uns comptes elaborats des de la base del consens", ha afirmat Soler.

Es tracta, així mateix, del pressupost amb una dotació econòmica més alta, 25.627,6 milions d'euros, un 11,3 % més que els de 2020, dels quals 19.043 milions són de despesa no financera, un 12,2 % més que els de l'any anterior, xifra que podrà veure's incrementada pels fons europeus que es reben.

"Els comptes de 2021 representen la consolidació de tot el que s'ha aconseguit en anteriors pressupostos i suposen la màxima expressió de les polítiques del Botànic centrades en les persones. En els moments de crisi és quan més hem d'estar al costat dels més desfavorits, dels aturats, dels majors, de les persones en risc d'exclusió social, dels autònoms o de les pimes", ha explicat Soler.

"Cada 24 hores el Consell destina 20,6 milions a sanitat; 15,8 milions, a educació; 5,2 milions, a igualtat i polítiques inclusives; 1,3 milions, a foment de l'ocupació, i mig milió, a habitatge social", ha detallat el conseller.

El 89,2 % de les despeses de personal (capítol I) del pressupost es destina a sanitat i educació. El 3,8 % restant es destina a justícia; el 2,3 %, a igualtat, i la resta, a altres polítiques.

Així mateix, el 52 % de l'increment retributiu global del pressupost correspon a sanitat (30 % per al personal de lluita contra la Covid) i el 40 %, a educació pública (25 % per a l'inici de curs i el reforç davant de la pandèmia), entre altres, ha explicat Soler.

A continuació, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic ha detallat la dotació econòmica de les diferents conselleries, que s'incrementa en tots els casos, i destaquen les principals línies d'actuació i els programes més característics de cadascuna d'aquestes.

Protecció a les persones

El pressupost de la Conselleria de Sanitat per a 2021 augmenta fins als 7.530 milions, dels quals 5.204 es destinen a reforçar l'assistència sanitària. A més, 310 milions van al capítol de personal per a crear 400 noves places estructurals i continuar els reforços per a fer front a la Covid. També es destinen 145 milions a millorar les infraestructures en atenció primària i especialitzada, i 121,6 milions, a centres de salut.

La dotació de la Conselleria d'Educació, per part seua, aconsegueix els 4.797 milions amb una aposta decidida per la modernització de la Formació Professional (48,6 milions) i per unes aules més segures (248 milions).

Així mateix, s'adquiriran 32.000 portàtils per a alumnes de Secundària; 10.000 tauletes, per a Primària, i 25.000 ordinadors, per al desenvolupament d'aules digitalitzades amb una inversió de 26 milions.

Seguint aquesta línia d'atenció a les persones, el pressupost de la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives creix un 19,1 %, fins als 1.921,4 milions i preveu 397,5 milions per a la construcció de noves instal·lacions i infraestructures, la qual cosa suposa un increment del 8,9 %.

Quant a l'atenció a diferents col·lectius, els comptes de 2021 destinen 82,1 milions més per a atenció a la dependència; 76,8 milions, a protecció dels majors; 66 milions, a polítiques per a xiquets, xiquetes i joves, i 55,1 milions, per a persones amb diversitat funcional.

El reforç de la justícia com a servei públic essencial per a mantindre la cohesió social es veurà reflectit en el pressupost de la Conselleria de Justícia, Interior i Administració Pública, que creixerà un 8,3 % fins als 551 milions.

Així mateix, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta davant de les emergències, que va ser fonamental en la passada DANA, veu com augmenta la seua dotació i aconsegueix els 143 milions.

Impuls de la reactivació econòmica

Els pressupostos de 2021 tenen també entre les seues prioritats l'impuls de la reactivació econòmica i la cohesió social. En aquest sentit, presten una atenció especial a un dels sectors més importants de la nostra economia i dels més castigats per la pandèmia, el turisme, la dotació del qual creix un 21,4 %, i que inclou el Pla de recuperació del sector turístic davant de la pandèmia (Recuperatur).

També es destinen 10 milions al Bo Viatgem per a incentivar el turisme intern a la Comunitat Valenciana en temporada baixa i 10 milions en ajudes directes per a donar suport a les empreses turístiques, autònoms i agències de viatge.

Per part seua, els ajuntaments i les mancomunitats tenen una dotació de 77,5 milions, dels quals 40 milions van destinats al Fons de Cooperació Municipal.

La Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic continuarà treballant en la transformació del model productiu valencià per a garantir un creixement més sostenible en termes econòmics, mediambientals i socials. Per a fer-ho, aquest departament comptarà amb una dotació de 375,7 milions (+12,9 %).

També es destinaran inversions a la digitalització i a l'avanç de l'Administració electrònica i a la millora de l'eficiència energètica d'edificis públics, com el nou edifici administratiu de Campanar a València o el de la plaça Borrull a Castelló.

L'IVF, per part seua, mobilitzarà fins a 420 milions en un pla pluriennal a través de quatre fons: Creix, Impulsa, Resiliència i Emprén.

La Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Ocupació incrementa el pressupost un 26,1 %, i arriba als 562,4 milions amb projectes com la IV fase del Pla estratègic de la indústria valenciana, que té una dotació de 43 milions. El servei Labora, per part seua, veu créixer la dotació que té un 22 %, fins als 439,2 milions.

Així mateix, amb l'objectiu de vertebrar el territori, el pressupost de la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat creix un 22,4 % (440,6 milions). Destaca l'increment de les inversions per a la millora d'infraestructures portuàries, que aconsegueixen el 91 %.

També es destinen 8 milions a l'impuls d'actuacions al Baix Segura i 8,65 milions a l'impuls de l'activitat industrial, logística i turística de l'Aeroport de Castelló.

En línia amb aquest impuls i modernització de l'economia, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat comptarà amb una dotació de 1.084 milions (+17 %), dels quals 900 milions es destinen a les universitats; 98 milions, a ciència, i 51 milions, al Pla d'innovació disruptiva.

Es tracta d'una aposta decidida per l'R+D+i i per la retenció i l'atracció del talent investigador, que té, al seu torn, un efecte multiplicador i vertebrador sobre l'economia.

Amb l'objectiu de donar suport al sector agrícola, que constitueix la base de moltes comarques valencianes, el pressupost de la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica creix un 12,5 %, fins als 467,1 milions.

En aquesta àrea es destinen 246,9 milions a la defensa del camp valencià i 165 milions, a lluitar contra l'emergència climàtica i facilitar la transició ecològica.

Finalment, els comptes de la Conselleria d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica augmenten un 9,4 %, fins als 207 milions, i preveuen dotacions per a l'adquisició d'habitatge públic (30 milions), finançament de promocions en sòl públic destinades a lloguer (13 milions), manteniment, conservació i rehabilitació d'habitatges públics (16 milions).