Nota de premsa

Hisenda insta les pimes a aprofitar les oportunitats que ofereixen els fons europeus de recuperació per a consolidar-ne la transformació

11/05/2021

- Manuel Illueca, Juan Pérez i Juan Ángel Poyatos participen en una taula redona sobre ajudes públiques i instruments contra la pandèmia, amb la qual s'ha tancat el Fòrum de l'Assessor de Forinvest 2021


El Fòrum de l'Assessor que ha tingut lloc en el marc de Forinvest 2021 s'ha tancat amb una taula redona 'Ajudes públiques i instruments contra la pandèmia per a pimes i autònoms', en la qual s'ha fet palesa la importància d'aquestes ajudes per a tots els sectors econòmics i de manera especial per a aquells més afectats per la crisi sanitària de la COVID-19.

En aquesta trobada, que ha moderat el president de l'Associació d'Assessors Fiscals de la Comunitat Valenciana (APAFCV), Luis Chinchilla, han participat el director general de l'Institut Valencià de Finances (IVF), Manuel Illueca; el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera, Juan Pérez, i el director general de Coordinació de l'Acció del Govern i responsable dels fons europeus de recuperació a la Comunitat Valenciana, Juan Ángel Poyatos.

Les persones participants en aquesta trobada han fet palesa l'oportunitat que suposen per a autònoms i empreses els recursos provinents dels fons de recuperació creats a escala europea i han instat a "no deixar passar el tren de les ajudes", tan necessàries en moments tan complicats com els actuals, especialment en sectors l'activitat dels quals s'està veient greument afectada. "Les pimes han d'aprofitar aquesta oportunitat per a consolidar la transformació, impulsar-ne la digitalització i garantir-ne l'adaptació a la nova realitat", han insistit.

En aquest sentit, el director general de l'Institut Valencià de Finances, Manuel Illueca, ha destacat els productes financers específics creats en els últims mesos per a aquests sectors més afectats, com ho són l'hostaleria, la restauració, el turisme o el taxi, "sectors que no només necessiten ara finançament per a dur a terme projectes d'inversió, sinó que, especialment, ho necessiten per a atendre les seues despeses més immediates, com ara despeses de personal, lloguers o matèries primeres i altres despeses de circulant que hem d'ajudar-los a atendre".

Per a fer-ho, ha apuntat, "hem posat en marxa una línia de finançament bonificada específica per a aquests sectors, la línia Resistir, també coneguda com a HORECA, que podrà assolir els 150 milions d'euros i posa a la disposició dels ciutadans un màxim d'un milió d'euros en condicions molt favorables, amb un interés del 0,5 % i la incorporació d'una ajuda directa en forma de tram no reembossable, que pot ser d'un màxim del 30 % del capital principal", ha assenyalat Illueca.

"A més ?ha continuat? també hem dissenyat la línia bonificada Renàixer, dotada amb 50 milions, a la qual es poden acollir autònoms i pimes de la resta de sectors i compta amb diversos trams de bonificació segons la finalitat a la qual es destine el finançament. En conjunt, destinarem 15,5 milions a ajudes directes oferides a través d'aquestes línies".

Per la seua banda, el director general de Model Econòmic, Finançament Autonòmic i Política Financera ha insistit en l'esforç que ha fet la Generalitat per a donar suport al teixit productiu valencià en un context econòmic "tan complicat com l'actual".

"Des del Consell es va saber actuar amb rapidesa ?ha explicat Pérez? i es va posar en marxa el Pla Resistir I, que ha permés donar suport a una gran quantitat d'empreses, autònoms i treballadors més vulnerables. Ara naix el Pla Resistir II, que permetrà mobilitzar 467 milions d'euros amb l'objectiu de donar suport a la solvència de les empreses i reduir-ne l'endeutament comercial i financer".

El director general de Coordinació de l'Acció del Govern ha destacat l'oportunitat que suposa per a les pimes el fons europeu de recuperació NextGenerationEU, dotat amb 750.000 milions d'euros i creat per a donar suport als països de la Unió Europea davant de la crisi generada per la pandèmia de la COVID-19.

"Les pimes han de tornar a confiar-hi i tractar de buscar el suport d'aquest finançament. Al marge que es parle molt dels grans projectes i de les grans empreses, les oportunitats de les pimes seran moltes i no poden deixar escapar els avantatges derivats de la mobilització de fons per a la recuperació, que, a més, suposen nous recursos per a potenciar la transició ecològica i digital", ha sentenciat.