Nota de premsa

El Consell pagarà més de 80.500 factures per un import de 1.030 milions al juliol a través del FLA

20/07/2021

- Soler: "Els recursos que ara obtenim a través del FLA per a injectar liquiditat a les pimes de la Comunitat Valenciana els hauríem d'obtindre a través del sistema de finançament"
- Gamero: "Sanitat concentra pràcticament el total de les factures, el 90 %, i més de la meitat de l'import, el 57 %, amb 587 milions"El Consell abonarà un total de 80.559 factures per un import de 1.030,6 milions d'euros el 29 de juliol gràcies a l'arribada del FLA ordinari del tercer trimestre i de l'extraordinari de juliol procedent del Fons de Liquiditat Autonòmic, que està integrat en el fons de finançament de les comunitats autònomes.

"És cert que l'arribada del FLA ens permet saldar els nostres compromisos de pagament amb proveïdors, però és un instrument de respiració assistida al qual no hauríem d'haver de recórrer si obtinguérem els recursos que ens corresponen del sistema de finançament autonòmic", ha insistit en aquest sentit el conseller d'Hisenda, després de remarcar que "no és possible que la liquiditat que injectem a les pimes de la Comunitat Valenciana, i els recursos amb els quals facilitem la recuperació econòmica del nostre teixit productiu, arriben a través d'un instrument que augmenta el nostre deute per ser una de les autonomies més perjudicades per l'actual sistema de finançament".

Això sí, Soler ha reconegut que "aquest últim any ha sigut molt difícil per a tots i especialment per a les nostres empreses, moltes de les quals s'han vist afectades per les restriccions imposades per a frenar l'avanç de la pandèmia", per la qual cosa ha reiterat que "abonar-ne les factures pendents en el mínim temps possible és una obligació del Consell per a contribuir a pal·liar les dificultats que tenen, al mateix temps que seguim avançant amb la màxima rapidesa possible en la resolució de les ajudes del Pla Resistir Plus, amb el qual podran obtindre ajudes directes d'un màxim de 200.000 euros", ha indicat Soler.

El pes de la factura sanitària

Els pagaments de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública concentren pràcticament el total de les factures, el 90 % (73.356 factures), i el 57 % de l'import que ha rebut la Comunitat Valenciana del FLA. En concret, aproximadament 587,9 milions d'un total de 1.030,6 milions aniran destinats a factures sanitàries corresponents a despeses de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. En aquesta xifra s'inclou també el pagament de la facturació de juny de les farmàcies que el Consell abonarà en juliol.

"La lluita contra la pandèmia ha sigut des del primer minut una prioritat per al Consell, que sempre ha posat per davant en les seues decisions la protecció de la vida de les persones. Per aquest motiu la despesa sanitària és una de les que més va créixer l'any passat", ha assenyalat el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero.
En els pagaments del FLA s'han inclòs també 2.330 factures per un import de 41,3 milions de l'àmbit educatiu; 1.134 factures per un import de 34,1 milions en matèria d'igualtat i polítiques inclusives; 302 factures per un import de 14,4 milions en matèria d'habitatge; 300 factures per un import de 9,1 milions relacionades amb l'agricultura i el medi ambient, i 319 factures per un import de 6,1 milions de l'àrea de justícia, entre altres.

"En els pagaments hem prioritzat tot el relacionat amb el manteniment dels serveis públics fonamentals de les valencianes i els valencians. Aquesta ha sigut i aquesta continua sent la nostra prioritat", ha subratllat Francesc Gamero.

El secretari autonòmic ha explicat que "des de la Tresoreria de la Generalitat s'està fent una important tasca gestionant els pagaments més urgents i agilitzant tota la tramitació de les factures que la Generalitat té amb milers de proveïdors perquè els diners els arriben com més prompte millor", ha assenyalat Gamero després de recordar que des d'agost de l'any passat el Consell ha pogut mantindre la seua taxa de pagament a proveïdors, el conegut com a PMP, per davall dels 30 dies que estableix el límit legal.