Nota de premsa

Hisenda es reuneix amb Triodos Bank per a continuar explorant noves vies de col·laboració amb la banca ètica

22/07/2021

- És la segona reunió amb una entitat de banca ètica per a explorar noves línies de treball entre la Tresoreria de la Generalitat i aquesta classe d'entitats
- El Consell pot ser que estimule el creixement de la banca ètica a la Comunitat Valenciana amb aquestes col·laboracionsEl secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, ha mantingut una reunió amb el responsable de la delegació valenciana de Triodos Bank, una entitat bancària amb un ampli historial en banca ètica en nombrosos països europeus. Es tracta de la segona reunió que el secretari autonòmic manté amb una entitat de banca ètica, amb la finalitat principal "d'articular una relació financera amb les ONGD valencianes".

Si bé la Tresoreria de la Generalitat ja treballa amb entitats de crèdit de caràcter social, com ara caixes d'estalvis o cooperatives de crèdit, l'objecte de la trobada entre la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic i Triodos Bank és explorar noves vies de col·laboració entre la Generalitat i les entitats que tenen la consideració de banca ètica.

Es tracta d'aquelles entitats que pretenen fer compatible la rendibilitat econòmica i financera amb la consecució d'objectius socials i ambientals, amb la finalitat de contribuir a la transformació social.

"Els clients i els consumidors tenim una gran capacitat per a influir amb els nostres actes en l'orientació de l'activitat econòmica en el mercat. En aquest sentit, la Generalitat Valenciana és una gran consumidora de serveis financers i no es pot oblidar que, a més, com a Administració Pública, tenim una responsabilitat social encara més gran", ha explicat el secretari autonòmic.

A més, des de Triodos Bank han suggerit com una de les possibles col·laboracions que la Generalitat els pose en contacte amb entitats del tercer sector "per a poder anticipar part dels imports de diverses subvencions, concerts i convenis".

Després de les reunions que el secretari autonòmic ha mantingut amb Fiare i Triodos Bank, des de la Conselleria es continuarà explorant amb les entitats les possibles vies de treball amb la banca ètica i analitzant les qüestions tècniques i l'encaix legal i econòmic dins dels contractes de serveis financers de la Generalitat.

Triodos Bank és un banc ètic, nascut a Holanda en 1980, que està operant a Espanya, els Països Baixos, Bèlgica, el Regne Unit i Alemanya. Centren l'activitat en 3 àrees principals: societat, medi ambient i cultura. A més, refereixen com a principals valors la sostenibilitat, la transparència, la qualitat i el caràcter emprenedor i posen la dignitat humana com a epicentre.

Serveis financers de la Generalitat

Cal recordar que el contracte de serveis financers de la Generalitat Valenciana es va licitar el març de l'any passat, amb una vigència de dos anys. Es van oferir per part de les entitats bancàries un total de 2.061 milions d'euros, a curt termini, que superaven un 35 % de l'import sol·licitat de 1.525 milions.

Les onze entitats financeres adjudicatàries del contracte vigent són ABANCA, Banc Cooperatiu, Bankia, BBVA, Caixa Ontinyent, Caixa d'Enginyers, CaixaBank, Cajamar, Ibercaja, Sabadell i Santander. Els serveis que s'inclouen en aquest contracte vigent, a part del finançament a curt termini ('confirming'), són els dels serveis bancaris de comptes, recaptació, cobraments i pagaments, necessaris per al funcionament normal de la Tresoreria de la Generalitat, a més de la gestió de la recaptació de tributs, els depòsits de fiances i altres serveis habituals.