Nota de premsa

La Mesa de Polítiques Públiques de l'acord 'Alcem-nos' ja està executant el 88 % de les seues accions

07/09/2021
La Mesa de Polítiques Públiques de l"acord "Alcem-nos" ja està executant el 88 % de les seues accions

- Està conformada per les conselleries d'Hisenda, Justícia i Innovació i té identificades 14 línies estratègiques concretades en 50 accions que mobilitzaran fins a 924 milions d'euros
- "L'objectiu és que les polítiques aprovades pel Consell, a més de minimitzar l'impacte de la crisi, també permeten convertir la recuperació en una oportunitat històrica i de futur"La Mesa Sectorial de Diàleg Social de Polítiques Públiques de l'acord 'Alcem-nos' té ja en procés d'execució o finalitzades el 88 % de les 50 accions identificades com a prioritàries per a impulsar la reactivació econòmica en matèria de finançament, fiscalitat, innovació, digitalització i justícia. Aquestes accions mobilitzaran uns recursos de 924 milions d'euros.

"Tots els departaments que conformen la Mesa Sectorial de Polítiques Públiques han iniciat les tasques en un temps rècord. El Consell ha reaccionat a temps a la crisi econòmica i social derivada de la pandèmia i ha posat en marxa mesures urgents per a la reactivació econòmica", ha assenyalat el conseller d'Hisenda, Vicent Soler.

Això sí, Soler ha reiterat que, "no obstant això, totes les polítiques aprovades pel Consell s'han elaborat pensant també en la recuperació com una oportunitat històrica per a fer front als reptes de futur als quals s'enfronta el model econòmic valencià".

El conseller d'Hisenda ha presidit, aquest dimarts, la reunió de la Mesa Sectorial de Diàleg Social de Polítiques Públiques, en la qual han participat també la consellera de Justícia, Interior i Administracions Públiques, Gabriela Bravo, i la consellera d'Innovació, Ciència i Societat Digital, Carolina Pascual.

"S'ha dut a terme un procés de treball transversal i de diàleg permanent, en què han participat tres conselleries i en què s'ha comptat també amb la col·laboració dels agents econòmics i socials", ha assenyalat Soler després d'insistir en el fet que "cada una de les aportacions dels diferents agents socials és una oportunitat de millora per a la societat en conjunt".

De fet, per al responsable d'Hisenda, "l'eixida d'aquesta crisi únicament serà possible amb el treball conjunt i coordinat de tots, Administració, teixit productiu i agents econòmics i socials", i, encara que ha reconegut l'efecte "innegable" de la COVID-19 en l'economia valenciana, ha destacat que "les diferents polítiques de suport econòmic i social que s'han posat en marxa i que tenen el seu origen en l'acord 'Alcem-nos' han sigut fonamentals per a reduir-ne l'impacte".

A la reunió ha assistit també la directora general de Coordinació del Diàleg Social, Zulima Pérez, així com representants de la CEV, UGT-PV i CCOO-PV.

Hisenda

El grup de treball d'Hisenda i Model Econòmic, dirigit pel conseller d'Hisenda i Model Econòmic, s'ha ocupat d'analitzar els temes de finançament, model econòmic i noves tecnologies inclosos en 'Alcem-nos' amb dos objectius: "l'atenció a l'emergència mitjançant la gestió d'ajudes dirigides a la protecció del nostre teixit productiu i el desenvolupament d'accions per a identificar fonts de finançament noves, especialment aquelles derivades del marc estatal i europeu".

En aquest sentit, Soler ha reiterat que "s'han prioritzat els esforços orientats a disminuir els riscos de deterioració de balanços i de sobreendeutament. Per això, ha destacat la posada en marxa dels plans d'ajuda Resistir i Resistir Plus, així com els diferents instruments financers de què disposa l'IVF per mitjà de préstecs participatius i subordinats, la creació del fons de fons CREIX o les línies de finançament bonificat RENAIXER o FININVAL, entre altres.

Així mateix, ha valorat igualment l'impuls i el reforç que s'ha donat al Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), "encarregat de vetlar per un dels perills més grans als quals ens enfrontem actualment, els ciberatacs, en un moment en el qual gran part de les nostres empreses i de les nostres economies treballen permanentment en la xarxa".

Soler també ha detallat que s'ha sol·licitat a la comissió d'experts de les Corts un document de referència que definisca els elements clau de la proposta valenciana per a la reforma del sistema de finançament autonòmic i s'ha presentat una proposta al Ministeri d'Hisenda perquè s'establisca un mecanisme transitori que corregisca les diferències de recursos financers per habitant ajustat fins que s'aconseguisca reformar el model.

"També s'ha constituït l'Observatori Fiscal de la Comunitat Valenciana, s'ha encarregat a l'AIReF un estudi sobre compres públiques i sistema de comptabilitat en sanitat i s'ha dut a terme la reprogramació dels programes operatius de l'FSE i el FEDER de la CV en el període 2014-2020", ha conclòs el responsable d'Hisenda.

Administració Pública, Justícia i Interior>

D'altra banda, la consellera Gabriela Bravo ha exposat el que s'ha fet fins ara en el marc de les tres línies i onze accions que marcava l'acord 'Alcem-nos' en el seu àmbit competencial.

Bravo ha detallat que s'han aprovat els decrets d'ofertes d'ocupació pública (OPO) per als anys 2020 i 2021, en les quals es trauran un total de 1.541 i 719 places que s'uniran a les 4.902 places corresponents a les OPO de 2017, 2018 i 2019 que estan en execució i que, segons Bravo, "serviran per a dotar els serveis públics valencians del personal necessari per a col·laborar amb la recuperació econòmica mitjançant la gestió adequada dels fons europeus".

Els processos selectius es duran a terme mitjançant models nous d'accés a la Funció Pública que s'estan desenvolupant. L'objectiu és que aquests processos s'executen de manera més àgil i en menys temps.

"Posarem fi -ha dit Bravo- a la incertesa i als períodes interminables de les oposicions de manera que entre la publicació de la convocatòria i la celebració del primer exercici passe, com a màxim, un any". A més, es mantindrà el suport als opositors de fins a 30 anys mitjançant el Programa 500 de beques.

Tot això, segons Gabriela Bravo, "sense oblidar el ferm compromís del Botànic per reduir la temporalitat en les plantilles públiques mitjançant processos d'estabilització com els que ja hem dut a terme dins de les OPO de 2017 a 2020, en les quals s'han oferit 7.162 places de les quals 4.515 corresponen a processos d'estabilització".

Respecte a la línia corresponent al reforç i a la modernització de la justícia, la consellera ha destacat que han començat les obres dels edificis judicials nous de la Vila Joiosa i Gandia. A més, s'estan ultimant els expedients per a licitar les obres de la Ciutat de la Justícia d'Alacant, Alzira, Llíria i Torrent, així com la rehabilitació de la seu del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana. Finalment, s'estan redactant els projectes dels edificis nous de Sagunt, Dénia, Orihuela i Ontinyent.

"En definitiva -ha dit la consellera-, estem duent a terme la inversió més gran en infraestructures judicials dels últims quinze anys, que suposarà un canvi radical en l'Administració de justícia, que encara serà més gran gràcies a la modernització judicial que preveu l'acció "digitalització de la justícia: expedient electrònic i paper zero", que està ara mateix en execució dels diferents programes.

Entre aquests, destaca la implantació del sistema de gestió processal Just@ en els 36 partits judicials valencians i que suposa una inversió de 15,9 milions d'euros. A això cal sumar la inversió d'11 milions d'euros per a instal·lar el nou sistema AUREA, que permet la celebració de telejudicis i altres actes processals de manera telemàtica. En total, seran 38,9 milions d'euros en inversió tecnològica.

Per a la consellera, "era important ajudar a reduir la càrrega de treball dels tribunals provocada per la pandèmia i, per a això, a més de crear els tres jutjats COVID nous i dur a terme un pla de reforç de personal en els jutjats, s'ha potenciat la mediació i l'arbitratge".

Respecte a l'àrea d'Interior, a més del paper essencial que ha exercit l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències durant la pandèmia, també ha impulsat l'aprovació de plans d'actuació locals que ha subvencionat amb un total d'1,5 milions d'euros. A més, s'ha ampliat la xarxa COMDES de telecomunicacions que integra els serveis d'urgències sanitàries, protecció civil, bombers i policies locals de més de 170 ajuntaments.

Innovació

Per la seua banda, el grup d'Investigació, Innovació i Digitalització, liderat per la consellera d'Innovació, Ciència i Societat Digital, ha focalitzat la seua anàlisi i estratègia en els temes de ciència, investigació, innovació i digitalització.

La consellera d'Innovació, Carolina Pascual, ha destacat "l'interés que s'ha posat a crear i reforçar les capacitats de la ciència, la tecnologia i la innovació a la Comunitat i a impulsar projectes singulars que ens posicionen a l'avantguarda i que generen noves oportunitats".

Així, entre les línies, la consellera ha subratllat "la necessitat de la transformació digital de les nostres empreses" i, per això "el nostre pla de transformació digital, fruit del treball conjunt, és un repte per a tots", ha indicat Pascual.

Referent a això, ha assenyalat que "l'aposta per la digitalització és una tasca en la qual Generalitat i agents socials estem posant un èmfasi especial" i ha agraït "la seua col·laboració perquè les ajudes que es reben del Ministeri per a la digitalització de les pimes puguen arribar al màxim possible d'empreses a través de les oficines Accelera Pime".

Així mateix, Pascual ha recordat que des de l'àrea de Ciència hi ha hagut un reforç en "el Programa R+D+I de la Comunitat, les infraestructures científiques i els equipaments dels centres d'investigació i l'excel·lència científica, amb dues institucions noves d'alt nivell que enguany seran una realitat, com ValER i ValGRAI".

"També s'ha constituït i s'ha posat en marxa l'Associació Inndromeda, s'ha preparat el projecte 'European Digital Innovation Hub', s'han posat en marxa ajudes per al foment de l'activitat del Consorci Espacial Valencià i s'han tramitat convenis per a ajudes als instituts tecnològics. En aquests moments, estem preparant el text definitiu de l'Avantprojecte de llei per al desenvolupament de la societat digital de la Comunitat Valenciana", ha explicat Carolina Pascual.

"La ciència, la investigació i la transferència del coneixement han de cobrar el protagonisme que es mereixen i la nostra estratègia i esforços estan dirigits en aquest sentit", ha conclòs.

Arxius relacionats