Nota de premsa

La Tresoreria de la Generalitat incrementa un 17,5% els seus pagaments a persones i proveïdors durant els últims dos anys

21/11/2021
La Tresoreria de la Generalitat incrementa un 17,5% els seus pagaments a persones i proveïdors durant els últims dos anys

- Les despeses corresponents als serveis públics fonamentals, sense comptar nòmines ni despeses financeres, han augmentat un 24,5 % i ja suposen el 66,11 % del total (5.856 milions d'euros)
- Les transferències a tercers (prestacions socials, beques, ajudes) tenen caràcter prioritari i s'abonen en el mes en què es reconeixenEl balanç de la Tresoreria de la Generalitat Valenciana durant els primers deu mesos de 2021 revela un increment del volum de recursos gestionats d'un 17,5 % respecte del mateix període dels dos últims exercicis.

Així, el secretari autonòmic d'Hisenda, Francesc Gamero, ha destacat que aquesta millora en la capacitat de pagament a tercers ha permés passar de 15.948 milions d'euros en transferències durant els primers deu mesos de 2019, i de 18.138 milions en el mateix període de 2020, a la xifra rècord de 18.738 milions d'euros fins al 31 d'octubre de 2021.

D'aquests recursos, en corresponen 6.145 milions a les nòmines de tot el personal empleat públic (un 14,2 % d'increment en dos anys) i 3.736 milions, al deute i les despeses financeres (3,2 % més), mentre que els 8.858 milions restants corresponen al pagament a proveïdors, subvencions, ajudes i tota classe de transferències a tercers.

Per al responsable de la Tresoreria de la Generalitat "es posa en relleu l'esforç que s'està realitzant per part del Consell per a augmentar i agilitzar l'eficiència de tots els processos vinculats als pagaments i les transferències, en coordinació amb la resta de conselleries". D'aquesta manera, Gamero ha destacat que "l'optimització de tràmits i la millora de la gestió ha permés prioritzar notablement els pagaments en els serveis bàsics fonamentals".

En concret, els pagaments corresponents a Sanitat, Educació i Polítiques Inclusives, sense comptar les nòmines del personal, han augmentat un 24,5 % en els últims dos anys. És a dir, fins al 31 d'octubre de 2021 s'han abonat 5.856 milions d'euros per aquests conceptes, la xifra més alta de la història. "Representen ja el 66,11 % dels pagaments a tercers", ha puntualitzat Gamero.

Les transferències a persones físiques, és a dir, les prestacions socials com ara la dependència o la renda valenciana d'inclusió, les beques d'estudi o les ajudes al lloguer tenen, a més, tal com ha confirmat el secretari autonòmic, "caràcter prioritari, per la qual cosa el Consell del Botànic ha aconseguit que, en el mateix mes en què se'n produeix el reconeixement per part de la conselleria competent per a atorgar l'ajuda, s'abonen", ha assegurat el secretari autonòmic.
En aquest sentit, el conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha recalcat que, malgrat l'infrafinançament que hi ha a la Comunitat Valenciana, "el FLA, els recursos addicionals que ha aportat en els últims anys el Govern per a fer front a la pandèmia i garantir la suficiència financera i la gestió eficaç de la Tresoreria de la Generalitat ens permeten afrontar amb garanties les nostres obligacions de pagament".

En aquest sentit, ha afegit que la prioritat d'Hisenda és "poder atendre els pagaments dels proveïdors, perquè d'aquestes empreses depenen molts autònoms, molts llocs de treball i, per tant, moltes famílies a les quals hem de garantir els recursos que els corresponen".

Això sí, el conseller ha lamentat que gran part dels recursos amb els quals es fa front a aquests pagaments arriben procedents de "la respiració assistida que representa el FLA", per la qual cosa ha reiterat la "urgència inajornable" amb la qual s'ha d'abordar la reforma del sistema de finançament, que permeta a la Comunitat Valenciana fer front als seus pagaments sense recórrer a més endeutament.

"La solució és deixar de pagar als proveïdors, i les ajudes, les subvencions i les transferències, com feia el govern anterior, o negar-nos rotundament a discriminar cinc milions de valencians i valencianes, que és pel que ha optat el Botànic", ha assegurat el responsable d'Hisenda després de confirmar que "el Consell continuarà tenint com a prioritat el pagament de les seues factures amb els proveïdors, el personal i la ciutadania, encara que això implique un increment del deute històric derivat de l'infrafinançament".

Distribució per àrees

Atesa la distribució per àrees, és significatiu el creixement del volum de pagaments destinats a Labora, que ha augmentat un 40,4 %, en passar dels 197 milions d'euros als 276,6 milions; així com les universitats, que n'han vist incrementades les transferències un 38,9 %, en passar de 674,8 milions d'euros a 937,6.

En la mateixa línia es troben els pagaments a tercers per part de la Conselleria de Polítiques Inclusives, que experimenten un increment del 36,1 % en el període 2019-2021, amb la finalitat de prestar una atenció millor als col·lectius més vulnerables, com ara les persones dependents, els majors, les dones víctimes de la violència de gènere o les persones en risc d'exclusió i, especialment, el programa de dependència, que ha augmentat als 382,6 milions d'euros, amb un increment del 33,9 %.

Així mateix, des de 2019 s'aprecia també un increment dels pagaments de la Conselleria de Sanitat, que augmenten un 22,3 %, justificat per les despeses extraordinàries ocasionades per la lluita contra la COVID-19 i les despeses farmacèutiques, i se situen en la xifra rècord de 4.243 milions d'euros, mentre que en Educació ascendeixen un 20,1 %, i arriben als 519,6 milions.

El programa de subvencions a l'habitatge i al lloguer, amb un 27,7 % d'increment, és, finalment, un altre dels més destacats, ja que ha passat en dos anys de 33 a 42,1 milions.

Arxius relacionats