Nota de premsa

Soler: 'La Llei d'acompanyament constitueix un dels eixos sobre els quals s'assenten les bases per a la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana'

22/11/2021
Soler: "La Llei d"acompanyament constitueix un dels eixos sobre els quals s"assenten les bases per a la recuperació econòmica i social de la Comun...

- El conseller sol·licita el "vot favorable" a aquest text "per a defensar els interessos generals dels valencians i valencianes per damunt de qualsevol altra qüestió"
- Té com a objectiu "establir el full de ruta que guiarà l'actuació del Consell en matèria tributària i de gestió i organització administrativa"El conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha sol·licitat aquest matí el "vot favorable" per al projecte de Llei d'acompanyament dels Pressupostos 2022, "perquè crec que tots hauríem d'estar d'acord a l'hora de defensar els interessos generals dels valencians i les valencianes per damunt de qualsevol altra qüestió i aquest projecte de llei estableix les bases per a la recuperació econòmica i social de la Comunitat".

Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació del projecte de Llei de mesures fiscals, de gestió administrativa i financera i d'organització de la Generalitat per a l'any 2022 a les Corts Valencianes durant el debat a la totalitat de la llei, en què ha incidit en el fet que aquest projecte de llei té com a finalitat "establir el full de ruta que guiarà l'actuació del Consell en matèria tributària i de gestió i organització administrativa".

Durant la seua intervenció, el conseller ha recalcat que aquesta norma constitueix juntament amb la Llei de pressupostos per a 2022, "l'eix sobre el qual s'assenten les bases per a la recuperació econòmica i social de la Comunitat Valenciana després de la pandèmia ocasionada per la COVID-19, dona resposta als principals i més urgents reptes que tenim com a societat i dona continuïtat a les mesures extraordinàries plasmades ja en la Llei d'acompanyament de 2021".

Així, Soler ha desgranat quins són els objectius concrets que fixa la Llei de mesures fiscals, entre els quals es troba "impulsar la reactivació econòmica, reforçar l'escut social, reforçar el sistema sanitari i d'emergència, garantir la protecció del medi ambient i agilitar la gestió administrativa".

En concret, ha explicat que aquesta normativa persegueix "adequar la legislació a la realitat social i econòmica en la qual vivim i que ve marcada per la pandèmia de la COVID-19 i la gravetat de les conseqüències que ha provocat a la Comunitat Valenciana".

"Hem d'aprofitar aquest moment de reconstrucció com una oportunitat per a abordar els reptes de futur immediat que tenim com a societat", ha assegurat el conseller d'Hisenda, qui ha apuntat que "la transcendència d'aquestes matèries exigeix que ningú puga ser indiferent a aquestes i, per tant, requereixen el màxim consens i acord de totes les forces polítiques i agents socials".

Així -ha recalcat Soler des de la tribuna a manera d'exemple- "el text aborda diverses modificacions sobre qüestions organitzatives de l'Administració, per a garantir a la ciutadania una gestió més àgil que permeta donar una resposta ràpida i eficaç a la implementació de les polítiques de reactivació econòmica i d'escut social impulsades pel Consell i les Corts, entre aquestes la prioritat entre els tràmits de l'administració, de tots aquells vinculats a fons europeus".

Així mateix, el conseller ha detallat que la nova llei també fixa una especial prioritat "en la lluita contra el canvi climàtic, la despoblació, l'anomenat 'dret a la cura i les atencions', les polítiques de cohesió social, la violència de gènere, l'accés a un habitatge digne i la conciliació familiar".

En aquest sentit, el titular d'Hisenda ha recordat que aquest projecte de llei, a més de comptar amb un gran consens polític, "ha sigut elaborat un any més pel Consell des de la cogobernança i la transparència, i s'ha presentat un any més en exposició pública prèvia a la seua aprovació pel Consell per a garantir el dret de tots els ciutadans i les ciutadanes a realitzar les seues aportacions i comentaris".

Transformació sostenible, digital i resilient

Així mateix, Vicent Soler s'ha mostrat convençut que la recuperació pot ser aprofitada i reconvertida per la Comunitat Valenciana "en una oportunitat de creixement, de transformació sostenible, digital i de més resiliència", per a això ha instat a "liderar un procés de transformació del model econòmic cap a un model més competitiu, sostenible i compromés amb el medi ambient, basat en la innovació i l'increment de la productivitat".

En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que per a dur a terme aquest canvi de model "comptem amb els fons europeus", per a això ha insistit que "tenim el deure de gestionar eficientment per al profit dels nostres ciutadans i de la nostra terra".

Referent a això, Soler ha anunciat que entre les mesures orientades a impulsar la reactivació, la llei estableix "la creació de la figura dels 'projectes d'interés prioritari', que farà que l'Administració gestione i tramite de manera prioritària i eficaç, tots els tràmits administratius que necessiten les empreses que hagen obtingut projectes europeus".

Deduccions fiscals

En la Llei d'acompanyament també s'inclouen una sèrie de deduccions fiscals que ajuden a alleugerir les càrregues familiars, dinamitzen l'economia, el mercat laboral i el dret a l'habitatge digne.

Per part seua, en matèria de lluita contra el canvi climàtic ha destacat que en la implantació d'energies renovables "es redueixen requisits obligatoris fins ara per a les empreses d'instal·lacions d'aprofitament d'energies amb l'objectiu d'alleugerir càrrega administrativa que no siga estrictament imprescindible".

Igualment, el Consell es torna a centrar en la lluita contra la despoblació i així, mitjançant la Llei de mesures, "hem augmentat el nombre d'habitants perquè un municipi es considere automàticament en risc de despoblament. Això comporta més quantia del Fons de Cooperació per a la Lluita contra el Despoblament i un benefici directe per a 7.800 nous valencians i valencianes que es podran acollir a les deduccions fiscals per a aquests municipis", ha subratllat Soler.

Una altra mesura per al foment de l'activitat econòmica consistirà en l'ampliació de 4 a 7 anys de l'autorització de les zones turístiques de gran afluència per a reactivar les àrees de més afluència de la Comunitat després dels efectes de la pandèmia.

Ampliació de l'escut social

Respecte a les mesures que s'inclouen per a ampliar l'escut social, destaquen la implantació i desenvolupament de la nova Llei de serveis socials, que permetrà, entre altres, agilitar els tràmits per al finançament del Pla d'infraestructures de serveis socials; es baixarà la ràtio del personal inspector; s'ampliaran els perfils d'equips professionals que participen en la prestació dels serveis socials amb reducció de les ràtios d'atenció, i es crearà la mesa d'acció concertada en la qual per primera vegada participen les entitats sense ànim de lucre del conjunt del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials (SPVSS) com a espai de diàleg i treball.

De la mateixa manera, es reforcen els drets dels sanitaris i sanitàries valencians i del personal que forma part de l'estructura de guàrdia permanent d'emergències, i s'adapta a la normativa i nomenclatura estatal la regulació sobre el subministrament de medicaments.

En matèria mediambiental, es declara d'utilitat pública o d'interés social i urgent d'ocupació un conjunt d'11 infraestructures públiques de regadiu que formen part del Programa de desenvolupament rural de la Comunitat, i es desenvolupen les estratègies i plans directors recollits en la Llei d'estructures agràries en matèria d'aigua.

Finalment, en matèria d'eficiència de l'administració pública, el conseller ha destacat la modificació del decret llei que regula el pla Edificant, per a garantir "unes infraestructures educatives de qualitat, amb una millora en la cooperació i participació entre l'administració educativa i l'administració local".

Arxius relacionats