Nota de premsa

La Comunitat Valenciana i Múrcia exigeixen acabar amb un sistema de finançament 'discriminatori, insuficient, complex i poc transparent'

23/11/2021

- Els consellers d'Hisenda demanen "desdramatitzar" el debat de la reforma perquè la proposta plantejada per les dues CA "permetria que totes les autonomies veren incrementats els seus recursos"
- Soler insisteix en l'aprovació de mesures transitòries fins que entre en vigor el nou sistema que equipare les regions infrafinançades amb la mitjana nacionalEl conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, i el conseller d'Economia, Hisenda i Administració Digital de Múrcia, Luis Alberto Marín, han mantingut aquest dimarts una reunió de treball a Alacant amb l'objectiu d'"acostar postures" i plantejar una proposta conjunta de reforma de l'actual model de finançament, que han considerat com a "discriminatori, insuficient, complex i poc transparent" i per al qual han sol·licitat una "reforma urgent i inajornable".

Els dos consellers han plantejat una reforma del model en els mateixos termes que la que es va acordar amb la Junta d'Andalusia el mes de setembre passat i que inclou "l'aprovació, com més prompte millor, d'un nou sistema de finançament que garantisca la suficiència al conjunt de les autonomies, l'equitat entre CA, que aborde el problema del deute històric i que siga dissenyat amb més transparència i senzillesa", així com la creació d'un fons transitori fins que es duga a terme la reforma.

Aquesta reunió té lloc quatre dies després que la societat civil valenciana isquera al carrer de manera unida per a reclamar un finançament just, cinc mesos després de la trobada entre els responsables del ram de la Comunitat Valenciana i la Junta d'Andalusia i unes setmanes després de les jornades sobre finançament a Santiago de Compostel·la, en què els consellers de la Comunitat, Galícia, Castella i Lleó i Extremadura van coincidir a demanar més recursos per a fer front a la prestació de serveis públics per a la ciutadania.

"Es demostra una vegada més la capacitat de diàleg i la voluntat de consens del Govern del Botànic amb totes les forces polítiques i el conjunt de les autonomies per a defensar un finançament just en què totes les CA ens vegem beneficiades", ha assenyalat Soler després d'insistir, una vegada més, que "el problema de l'infrafinançament no és un problema només dels valencians ni una qüestió partidista, sinó un problema d'Estat que urgeix solucionar".

"Tal com va fixar Andalusia, la proposta de reforma secundada per Múrcia parteix de la base que totes les CA s'han de veure beneficiades i estem convençuts que des del diàleg i el consens podrem sumar els suports necessaris per a assolir una reforma, que és inajornable i més peremptòria que mai, per a afrontar en igualtat de condicions la recuperació econòmica", ha reiterat sobre això el conseller d'Hisenda, Vicent Soler.

Com han explicat els consellers Marín i Soler, "aquesta trobada serveix per a reafirmar-nos en uns principis fonamentals compartits i fàcilment assumibles també per la resta de les comunitats autònomes, amb independència de sigles polítiques. La nostra bandera és l'evidència de l'infrafinançament d'alguns territoris i la necessitat que tots els ciutadans i les ciutadanes, amb independència del seu lloc de residència, tinguen les mateixes oportunitats per a gaudir d'un escut social enfortit, públic i de qualitat".

Fons transitori compensatori

El titular d'Hisenda valencià ha valorat, en qualsevol cas, el suport que el Govern central ha donat a les comunitats autònomes durant la pandèmia. Un fet "sense precedents en la nostra història, ja que, gràcies a la injecció de recursos, totes les autonomies hem pogut afrontar amb garanties l'emergència sanitària". No obstant això, ha insistit que "la pandèmia no ha acabat i s'ha consolidat una despesa social important que urgeix mantindre per a continuar atenent les necessitats sanitàries i sociosanitàries derivades de la COVID-19 i no tenim els recursos suficients amb les aportacions actuals del sistema de finançament i, encara menys, en el cas de les autonomies infrafinançades".

Per això, Luis Alberto Marín i Vicent Soler han coincidit a reiterar la sol·licitud al Govern central de crear un mecanisme transitori fins a l'entrada en vigor del nou sistema de finançament autonòmic. D'aquesta manera, defensen que podran continuar fent front als estralls de la pandèmia en igualtat de condicions que la resta de les regions. En cas contrari, han insistit, "la reconstrucció després de la pandèmia es produirà a diverses velocitats i de manera insolidària". "Les diferències de recursos que arriben a 30 punts per habitant ajustat ens impedeix als valencians i les valencianes que afrontem la recuperació amb les mateixes oportunitats, ja que les nostres capacitats financeres són molt dispars".

Les dues administracions han explicat que la tasca principal de les comunitats autònomes és garantir a la ciutadania uns serveis bàsics de qualitat. "Si no disposem dels recursos necessaris, no podem millorar l'Atenció Primària, reduir les ràtios en les aules dels nostres xiquets i xiquetes, ni millorar els serveis socials dels nostres majors", ha reivindicat el titular valencià.

Així que, ha lamentat Soler, "si no podem finançar els nostres serveis públics fonamentals, no tindrem l'opció d'impulsar les polítiques industrials, de foment de l'ocupació o d'impuls de la inversió, tan necessàries en aquests moments per a afrontar la reconstrucció". "L'equitat entre ciutadans i ciutadanes ha de ser una màxima en el model nou", ha asseverat.

Suficiència i equitat

Vicent Soler ha reivindicat igualment l'article 156 de la Constitució Espanyola per a defensar més suficiència del sistema. Tal com han explicat els titulars d'Hisenda, l'evolució dels ingressos del model de finançament se situa permanentment per davall de la despesa calculada sobre la base de l'evolució de les necessitats dels territoris, la qual cosa implica que s'haja consolidat una insuficiència global del sistema, que el document dels experts de 2017 va xifrar en 16.000 milions d'euros.

"Això es tradueix en el fet que el conjunt de les autonomies no podem mantindre les cobertures dels nivells reals de prestació dels serveis i aquesta situació s'ha de corregir en el model nou", ha apuntat Soler, que ha recordat que "els recursos són dels ciutadans i les ciutadanes que els aporten mitjançant els seus impostos per a disposar d'uns serveis fonamentals de qualitat i, per tant, han d'anar dirigits cap a les administracions que els presten, en aquest cas, les CA". Per això, s'han congratulat amb el compromís del Govern que el nou sistema "comptarà amb més recursos" i, encara que s'han mostrat prudents fins a conéixer la proposta de treball, sí que han insistit que "és un primer pas per a desdramatitzar la reforma i poder avançar".

Així mateix, tant Vicent Soler com Luis Alberto Marín advoquen per un sistema proporcional i transparent, que no genere diferències entre territoris i que es base principalment en el criteri de població.

Equip de treball

En la trobada entre els dos dirigents també han participat els alts càrrecs de les dues conselleries amb competències en els assumptes que s'havien de tractar. Per part de la Generalitat, han estat presents el director general de Tributs i Joc, Rafael Beneyto, i la directora general de Model Econòmic i Finançament, Dolors Furió, així com el director general de Fons Europeus, Andreu Iranzo.

Així, també han estat presents els membres de la Comissió d'Experts en matèria de Finançament, Francisco Pérez, José Antonio Pérez i Juan Pérez.

D'altra banda, a més del Conseller d'Economia, Hisenda i Administració Digital de la Comunitat de Múrcia, en la reunió també han participat el director general de Pressupostos i Fons Europeus, Pedro Soto, i el director general de l'Institut de Crèdit i Finances (Icref), Nicolás Gonzálvez.

Arxius relacionats