Nota de premsa

El Consell reforça la província d'Alacant amb el 40 % de la inversió territorialitzada dels pressupostos per a afrontar la recuperació

24/11/2021
El Consell reforça la província d"Alacant amb el 40 % de la inversió territorialitzada dels pressupostos per a afrontar la recuperació

- Territori destinarà el 44 % del seus pressupostos, 170,5 milions d'euros, a inversions en aquesta província
- Rep el major muntant en matèria educativa de tota la Comunitat, amb 160,5 milions, per a la construcció de nous col·legis i la millora de les instal·lacions d'aquests
- Els comptes de la Generalitat preveuen una partida de 95,36 milions d'euros per a diverses actuacions de millora de les infraestructures dels centres sanitarisEl conseller d'Hisenda i Model Econòmic, Vicent Soler, ha confirmat que el Consell ha "reforçat notablement" les inversions a la província amb fins a un 40 % dels recursos territorialitzats dels pressupostos de la Generalitat "perquè puga afrontar la recuperació amb tots els recursos necessaris i impulsar la reactivació dels seus sectors productius amb garanties".

"Alacant és indústria i és turisme. Són els joguets, el calçat, els torrons, sectors tots aquests que s'han vist greument afectats per la COVID-19 i que ara necessitaven el suport de l'Administració autonòmica per a poder superar aquesta crisi", ha incidit el conseller després d'assegurar que "amb aquests comptes volem estar al costat dels alacantins i alacantines un any més, perquè d'aquesta crisi només eixim junts i no volem deixar a ningú arrere".

"Som conscients que els pressupostos generals de l'Estat no tenen el recorregut suficient per a Alacant. Sabem que és un moment vital per a la província i per això des de la Generalitat hem previst les inversions necessàries, intentem compensar la falta de recursos dels pressupostos generals, perquè si d'alguna cosa estem segurs és que la primera resposta d'una administració als problemes dels seus ciutadans i ciutadanes és la pressupostària", ha afirmat el conseller d'Hisenda.

Per això, ha indicat que amb aquests pressupostos "es posa de manifest que el Consell compleix la seua promesa i que actua amb responsabilitat, però alhora amb valentia per a afrontar en les millors condicions possibles la nova realitat social derivada de la pandèmia i els nous reptes com a govern". "Ha arribat l'hora de compensar Alacant i ho fem en uns pressupostos que són clau per a la recuperació i amb unes inversions que un any més tornen a complir i, fins i tot, superar en dos punts el pes poblacional de la província".

Vicent Soler ha realitzat aquestes declaracions durant la presentació a Alacant dels pressupostos de la Generalitat per a l'exercici 2022, en la qual ha reiterat que aquests comptes destinen a la província d'Alacant "prop del 40 % de la inversió territorialitzada total dels pressupostos de la Generalitat per al 2022. En concret, 598,6 milions, la qual cosa suposa un 50 % més que en 2021".

A més, ha prosseguit el conseller, "es destina quasi la meitat dels 100 milions de fons europeus per a infraestructures, especialment per al TRAM; el 44 % de les inversions de la Conselleria de Política Territorial i Infraestructures, que equival a set punts més del pes poblacional alacantí i, per primera vegada, tindrà un pla d'infraestructures específic per a la província, dotat amb 70 milions d'euros".

En concret, Vicent Soler ha explicat que aquests comptes públics "atenen demandes bàsiques, especialment les vinculades a la millora de les infraestructures sanitàries i educatives de la província, però també seus judicials i edificis administratius", al mateix temps que hi ha afegit que tenen l'objectiu "de millorar la dotació d'edificis i equipaments, i contribuir a la dinamització econòmica, per a afavorir la creació de nous llocs de treball, mobilitzant recursos i contribuint a la recuperació econòmica".

Durant la intervenció, el conseller també ha assenyalat que el pressupost preveu 23,5 milions a través de projectes dels pressupostos participatius per a la província d'Alacant. D'aquesta quantitat, 10,68 milions assignats a projectes concrets i 12,8 milions, a les partides generals territorialitzades. En concret, entre els projectes es troba l'adquisició i la reforma del Cine Ideal com a seu de la Filmoteca d'Alacant o la compra del convent de Jesús Pobre.

D'altra banda, destaquen també les inversions que rebrà la comarca de l'Alacantí, que arriben a 117,4 milions, i que preveuen inversions en infraestructures educatives per import de 22,5 milions. També es destina a la Ciutat de la Justícia una dotació de 16,5 milions; a la rehabilitació dels viaductes d'Algar i Mascarat, 9 milions; a l'edifici Moll 5, un total de 7,5 milions, i a la construcció de la seu d'ISABIAL (Institut d'Investigació Sanitària i Biomèdica d'Alacant), 6,5 milions, entre altres.

Fort increment en obra pública i mobilitat

El conseller ha destacat que aquests pressupostos preveuen, per a la província d'Alacant, "un fort increment en inversions en matèria d'infraestructures, que superaran els 170,5 milions, la qual cosa representa el 44 % del total destinat a la Comunitat Valenciana, mentre que en 2021 va rebre 84,6 milions".

Soler hi ha afegit que s'ha previst "una partida exclusiva de 70 milions d'euros per a l'impuls de la mobilitat sostenible, en la qual estan previstes les obres de Via Parc per valor superior als 23 milions d'euros, entre altres".

En concret, la Conselleria comptarà amb 23,6 milions per a la reconstrucció de carreteres i camins. Les inversions se centraran en la millora de la CV-865 Elx Santa Pola i actuacions en la CV-95, que començaran en breu. Així mateix, s'impulsaran carrils de bicicletes i vianants en la carretera Rojales-Guardamar i es presentarà enguany el Pla de mobilitat metropolitana Alacant-Elx.

En matèria de ferrocarrils, FGV també rep una dotació destacada en els pressupostos alacantins amb la finalització de dos trams de l'L9, que estan valorats en 11,7 milions d'euros.

Quant a la competència d'ordenació del territori, la Conselleria ha consignat les partides necessàries per a impulsar el Pla d'acció territorial de les comarques centrals i l'inici de l'elaboració dels primers plans del sistema rural valencià, com la muntanya d'Alacant. Finalment, es duran a terme obres de millora de les infraestructures portuàries. Per a fer-les es destinaran 2 milions a la prolongació del port de Dénia o 878.000 euros al condicionament de la platja del Paradís a la Vila Joiosa.

Increment d'un 41 % de les inversions en Educació

El conseller ha destacat durant la seua al·locució que es destinen "160,5 milions, que suposen més del 41 % de les inversions totals en la Comunitat, per a continuar construint i millorant centres educatius, així com dotar-los dels equipaments necessaris. D'aquesta manera, el Consell posa en relleu que té com a bandera una educació pública, digna i de qualitat".

Entre les obres que està previst finalitzar en 2022 es troben 5 centres educatius de nova construcció: els centres d'ensenyament d'infantil i primària Bracal de Muro (5,3 milions); María Moliner de Pilar de la Horadada (7,8 milions); Dama de Guardamar del Segura (8 milions); Doctor Esquerdo de la Vila Joiosa (7 milions) i Amanecer de Torrevieja (8 milions).

A més, el pressupost d'aquesta conselleria preveu actuacions en matèria cultural per a desenvolupar diferents projectes dels pressupostos participatius, amb una partida de 7,45 milions.

Més de 95 milions per a la millora d'infraestructures sanitàries

El titular d'Hisenda també ha destacat que, en els comptes públics de 2022, "a la província d'Alacant hi ha 95,36 milions en inversions territorialitzades per a diverses actuacions de millora de les infraestructures de centres sanitaris. Aquesta xifra representa el 37,01 % del total de la Comunitat i suposa 52,4 milions més que en 2021".

Així, està previst destinar 15 milions a l'ampliació de l'Hospital de la Marina Baixa; 13 milions, a l'Hospital d'Orihuela, i 5, al de Torrevieja. Així mateix, entre les actuacions més importants figura també el nou bloc quirúrgic d'Elx o les reformes en Sant Joan, el General d'Alacant, Alcoi o Elda.

Suport financer a les empreses

En la Conselleria d'Hisenda i Model Econòmic destaca el començament del projecte de l'estadi Rico Pérez-Alacant Arena, que tindrà una partida d'un milió d'euros.


Així mateix, el conseller ha assenyalat que l'Institut Valencià de Finances compta amb 258 milions d'euros per a ampliar el suport financer a les empreses valencianes afectades per la pandèmia, dels quals podran fer ús les empreses alacantines. Així, Soler ha detallat que des de l'1 de gener s'han concedit 339 operacions per 48,09 milions a la província d'Alacant. D'aquesta quantitat, s'han atorgat 2,19 milions a través de l'instrument financer FEDER; 19,82 milions, a través de línies socials, i 26,08 milions, a través de línies bonificades.

En matèria de digitalització, Vicent Soler ha destacat que el programa més important d'Hisenda "és per a la Direcció General de Tecnologies de la Informació (DGTIC), que tractarà d'avançar en la digitalització de l'Administració valenciana, també a la província d'Alacant".

Així, s'adquiriran ordinadors per als centres educatius per valor de 37,94 milions; nous equipaments per a Justícia amb una dotació de 2,65 milions o per a Labora, amb 309.600 euros.

Igualment, pel que fa a la Direcció General de Fons Europeus, s'aportarà 69.000 euros per al programa Eurodisea a Alacant i 33.000 euros per a la convocatòria de suport a projectes europeus.

Impuls decidit al sector turístic

El conseller també s'ha referit a "l'aposta ferma del Consell amb el sector turístic alacantí". Així, els pressupostos preveuen destinar 36,9 milions per a impulsar el sector amb polítiques actives de promoció turística.

En concret, se subvencionarà amb 968.000 euros l'acord amb RTVE perquè Benidorm siga la seu de l'elecció del representant d'Espanya en el Festival d'Eurovisió i 250.000 euros per a l'acord amb el Patronat de Turisme de la Costa Blanca.

A més, es destinaran 10 milions al Bo Viatge per a incentivar el turisme intern a la Comunitat, 2 milions per a les obres del nou CdT de Benidorm i 1,2 milions per al nou CdT d'Alcoi, i es potenciarà l'Invat·tur de Benidorm amb 1,6 milions per al desenvolupament de projectes d'R+D+i i adaptació a les noves tendències del mercat turístic.

Els comptes de 2022 també consoliden l'aposta del Consell pel municipalisme, que es dota amb 13,5 milions el Fons de Cooperació Municipal i aposta per la rehabilitació del patrimoni històric de la província.

Així mateix, es manté l'Agenda Valenciana Antidespoblament, amb una dotació de 336.000 euros, amb els quals es pretén la instal·lació de caixers en 24 municipis de la província, i destaca també la instal·lació de la cadena Euronews en Distrito Digital, per valor de 3 milions, i el projecte museogràfic de la Casa de Crevillent, amb 200.000 euros.

Augment del personal en serveis socials

Per part seua, Soler ha explicat que la Vicepresidència Primera i Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives realitzarà en el pròxim exercici una forta aposta per augmentar la dotació per a personal (capítol I) un 35,3 % en tota la Comunitat Valenciana, amb l'objectiu de donar un servei i una atenció millors a la ciutadania.

En concret, els nous professionals augmentaran en 362, es multiplicarà per dos la ràtio de persones auxiliars de dependència i es crearan 260 llocs de treball estable al llarg de la Comunitat Valenciana.

Reforç de l'escut social

Pel que fa a la Vicepresidència Segona i Conselleria d'Habitatge, es preveu una partida de 12,72 milions per a programes de rehabilitació i regeneració urbana, amb actuacions com les obres del Centre 14 d'Alacant o la rehabilitació del conjunt historicoartístic d'Alcoi.

També es destinaran 18,2 milions per a reforçar l'escut social davant de l'emergència residencial, amb ajudes al lloguer i ajudes directes a entitats locals, així com 15,5 milions per a noves promocions públiques que permetran l'inici d'obres al barri dels Palmerars d'Elx i Benissaudet d'Alacant.

Millora de les infraestructures judicials

En l'àrea de Justícia es destinaran 24 milions per a la millora d'infraestructures judicials. La partida més important és de 20 milions per a la Ciutat de la Justícia d'Alacant, el Palau de Villena, la reforma de les seus judicials d'Orihuela i Dénia, així com l'arxiu de la Ciutat de la Llum.

A més, es faran actuacions de millora per valor de 2,8 milions per a reforçar i crear nous jutjats, així com millorar la plantilla de les jurisdiccions social i mercantil.

Aquest departament destinarà també 1,7 milions per a l'atenció a les víctimes. En concret, hi haurà una partida dedicada a les xarxes d'oficines d'atenció a les víctimes del delicte i una nova oficina de denúncia de violència de gènere a Alacant. També es destinaran 2,5 milions a emergències i seguretat i 1,4 milions per a millorar les bases del servei de bombers forestals a Alcoi, Onil, Villena, Pego, Benissa i Planes.

Reactivació dels sectors productius

Entre les actuacions que contribuiran a la reactivació dels sectors productius cal destacar que la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball potenciarà la cinquena fase del Pla estratègic de la indústria valenciana, que s'incrementa un 1,63 % per a la totalitat de sectors productius, amb una dotació de 43,7 milions, i a la qual podran acollir-se els sectors productius de la província d'Alacant, com els del calçat, tèxtil, plàstic, joguet o el metall.

Les comarques d'Alacant també podran adherir-se a les polítiques d'ocupació de Labora, dirigides al foment de l'ocupació, i que comptaran amb 182,9 milions per a tota la Comunitat Valenciana, així com a les línies per a donar suport als centres tecnològics, que creix en més de 6 milions fins a aconseguir els 57 milions a la Comunitat Valenciana. Així, s'impulsaran els instituts tecnològics d'AIJU, a Ibi; Aitex, a Alcoi, o INESCOP, a Elda.

Però, per descomptat, la Conselleria també té programes específics per a la província com, per exemple, un nou espai de referència per a l'orientació a Altea i un nou Labora Formació a Alacant, que tindran una dotació de 14,5 milions d'euros per a reformes i equipaments.

En un altre sentit, la Conselleria d'Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica tindrà una partida de 28,8 milions d'euros per a infraestructures hídriques i millora d'evacuació de pluvials.

Igualment, es preveu destinar 25 milions amb caràcter plurianual per a infraestructures hidràuliques en el posttransvasament Xúquer-Vinalopó, 450.000 euros per a la redacció del projecte de reutilització i dessalinització d'Alacant Sud, o 93.000 euros per a les conduccions Alt Vinalopó-Monòver-el Pinós, entre altres actuacions, "la qual cosa permetrà aportar solucions de consens per a garantir aigua per sempre a la província a través d'infraestructures bàsiques i solucions sostenibles tant mediambientalment com temporalment i econòmicament".

Creació del Centre d'Envelliment

Per part seua, la Conselleria d'Innovació, Universitats, Ciència i Societat Digital té previst destinar 2,5 milions per a la creació del Centre d'Envelliment, que permetrà estudiar l'envelliment des d'una perspectiva pluridisciplinària, i 2,3 milions a l'ampliació del Distrito Digital, perquè nous 'hubs' tecnològics estudien el canvi climàtic al Baix Segura i el turisme a Benidorm.

També es destinaran 1,5 milions al node Ellis per a la investigació d'intel·ligència artificial i 8 milions per al moll 5, la nova seu de Distrito Digital al port d'Alacant, entre altres actuacions.

Finalment, la Conselleria de Participació i Transparència signarà convenis de col·laboració amb les universitats d'Alacant, per valor de 380.000 euros, i Miguel Hernández, dotat amb 320.000 euros, en diverses càtedres de transparència i bon govern.

A més, treballarà junt amb la Diputació d'Alacant en un programa per a fomentar la participació, la transparència i el bon govern als municipis de la província, amb una línia pressupostada en 325.000 euros.

Arxius relacionats