Programes Europeus

Els programes europeus són programes de Gestió Directa de la Unió Europea, que representen el 20% del pressupost de la UE per al període 2021-2027.

Consisteixen en una sèrie de línies de finançament de la pròpia Comissió Europea que subvencionen projectes d'interés per al conjunt de la Unió Europea, cobrint pràcticament tot tipus de temàtiques i sectors.

La Comissió Europea està al comandament de totes les etapes d'execució d'un programa, i exerceixen les tasques els serveis de la seua pròpia seu, les delegacions de la UE o les agències executives de la UE:

 •  Publicar les convocatòries de propostes
 •  Avaluar les propostes presentades
 • Signar els convenis de subvenció
 • Controlar l'execució dels projectes
 • Avaluar els resultats
 • Fer els pagaments

CARACTERÍSTIQUES:

 • Plurianualitat: la duració determinada de cada programa és superior a un any i sol coincidir amb el període establit en el pressupost de la Unió Europea. Cada programa proporciona calendaris semestrals/anuals de convocatòries, per la qual cosa el finançament està disponible de manera contínua.
 • Cooperació internacional: el consorci del programa ha d'estar format per socis de diferents països/regions comunitàries que, davant problemes de dimensió europea, treballen conjuntament en la cerca de resultats.
 • Transferibilitat de resultats: les accions i resultats obtinguts durant el projecte es puguen adaptar a altres territoris de la Unió Europea.
 • Els programes es defineixen per categories temàtiques: innovació, mercat únic, medi ambient, transport, ciutadania, Estat de Dret, migració, seguretat…
 • Punts d'informació en els Estats membres (Punts Nacionals de Contacte). La seua funció és mantindre a les parts interessades actualitzades i informades, així com ajudar-los en el procés de sol·licitud.

Pots trobar el llistat de tots els programes de finançament europeus ací. Les convocatòries obertes apareixen publicades en el Portal Funding and Tenders Opportunities de la Comissió Europea.

Acudeix al Portal Funding and Tenders Opportunities, cerca el programa que t'interessa i investiga totes les convocatòries que t'ofereixen.

Vídeos tutorials sobre com usar el Funding and Tenders Opportunities Portal 

Novetats

Oberta convocatòria de URBACT de bones pràctiques

Des de 2002, URBACT ha impulsat el canvi en tota Europa fent possible la cooperació i l'intercanvi d'idees entre ciutats dins de xarxes temàtiques, desenvolupant les capacitats de les parts...

EUI: Oberta la tercera convocatòria d'Accions Innovadores

EUI ha llançat oficialment la seua tercera convocatòria d'Accions Innovadores amb un pressupost de 90 milions d'euros FEDER per a fer costat a les ciutats en dos àrees temàtiques: Transició...

Acadèmia Interreg Euro-MED: Formant a la pròxima generació de líders mediterranis

La regió mediterrània compta amb extraordinaris recursos humans, culturals i naturals que permeten a la seua població fer front a reptes sense precedents. No obstant això, la regió necessita...

Guanyadors de la tercera edició dels Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat

Els Premis Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat reconeixen el treball que duen a terme les ciutats, els pobles o les regions d'Europa per a promoure la inclusió i crear societats...

Consulta sobre el futur de la Cooperació Interregional

El Programa Interreg Europe ha llançat una enquesta per a reflexionar sobre el seu futur més enllà del període 2021-2027. Poden participar en l'enquesta en línia autoritats locals, regionals o...