Programes Europeus

Els programes europeus són programes de Gestió Directa de la Unió Europea, que representen el 20% del pressupost de la UE per al període 2021-2027.

Consisteixen en una sèrie de línies de finançament de la pròpia Comissió Europea que subvencionen projectes d'interés per al conjunt de la Unió Europea, cobrint pràcticament tot tipus de temàtiques i sectors.

La Comissió Europea està al comandament de totes les etapes d'execució d'un programa, i exerceixen les tasques els serveis de la seua pròpia seu, les delegacions de la UE o les agències executives de la UE:

 •  Publicar les convocatòries de propostes
 •  Avaluar les propostes presentades
 • Signar els convenis de subvenció
 • Controlar l'execució dels projectes
 • Avaluar els resultats
 • Fer els pagaments

CARACTERÍSTIQUES:

 • Plurianualitat: la duració determinada de cada programa és superior a un any i sol coincidir amb el període establit en el pressupost de la Unió Europea. Cada programa proporciona calendaris semestrals/anuals de convocatòries, per la qual cosa el finançament està disponible de manera contínua.
 • Cooperació internacional: el consorci del programa ha d'estar format per socis de diferents països/regions comunitàries que, davant problemes de dimensió europea, treballen conjuntament en la cerca de resultats.
 • Transferibilitat de resultats: les accions i resultats obtinguts durant el projecte es puguen adaptar a altres territoris de la Unió Europea.
 • Els programes es defineixen per categories temàtiques: innovació, mercat únic, medi ambient, transport, ciutadania, Estat de Dret, migració, seguretat…
 • Punts d'informació en els Estats membres (Punts Nacionals de Contacte). La seua funció és mantindre a les parts interessades actualitzades i informades, així com ajudar-los en el procés de sol·licitud.

Pots trobar el llistat de tots els programes de finançament europeus ací. Les convocatòries obertes apareixen publicades en el Portal Funding and Tenders Opportunities de la Comissió Europea.

Acudeix al Portal Funding and Tenders Opportunities, cerca el programa que t'interessa i investiga totes les convocatòries que t'ofereixen.

Vídeos tutorials sobre com usar el Funding and Tenders Opportunities Portal 

Novetats

Convocatòria de presentació de sol·licituds Capital Europea de la Cultura

La Direcció General d'Educació, Joventut, Esport i Cultura de la Comissió Europea ha posat en marxa la convocatòria de presentació de sol·licituds per a l'elecció de la Capital Europea de la...

La Comissió Europea obri una consulta pública per a avaluar el programa Erasmus+

La Comissió Europea ha posat en marxa una consulta pública sobre les millores del programa Erasmus+ en matèria d'inclusió i de simplificació de processos, amb la qual vol conéixer l'opinió dels...

La Comissió Europea finança 31 nous projectes LIFE de medi ambient i clima a Espanya

La Comissió Europea ha aprovat 171 nous projectes en tota Europa en el marc del Programa LIFE de medi ambient i acció pel clima, per un import de més de 396 milions d'euros. Espanya, amb 31...

Convocatòria d'Europa Creativa per a associacions de periodistes

Els mitjans de comunicació europeus tenen un paper crucial i s'enfronten a múltiples reptes. En una època en la qual l'avanç digital ha fet que els lectors es desplacen a formats en línia, la...

Obertura de la convocatòria dels Premis Nova Bauhaus Europea 2024

La Comissió Europea ha obert el termini per a optar als Premis Nova Bauhaus Europea 2024, que busquen reconéixer i donar visibilitat als projectes i iniciatives innovadores impulsades per...