Sostenibilitat i Responsabilitat Social

Sostenibilitat i Responsabilitat Social

D'acord amb el Reglament orgànic i funcional de la Conselleria d'Economia Sostenible, Sectors Productius, Comerç i Treball (Decret 175/2020, de 30 d'octubre, del Consell), aquest departament és competent en matèria d'economia sostenible. Així mateix, l'article 11.4 del citat Decret disposa que li correspon a la Direcció General d'Economia Sostenible assumir les competències en matèria de responsabilitat social que la legislació vigent atribuïsca a aquesta Conselleria.

Ves enrere 04. Memòria de Sostenibilitat

04. Memòria de Sostenibilitat

L'estàndard GRI (Generació mundial d'informes) de Global Reporting Iniciative va ser creat en 1997 per la Coalició d'Economies Mediambientalment Responsables (CERES), per a una correcta normalització dels informes de sostenibilitat.

És una iniciativa convocada pel Programa de Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) i per CERES (Coalition for Environmentally Responsible Economies) amb la participació d'empresaris, auditors, inversors, investigadors i experts en medi ambient i Drets Humans i laborals de tot el món.

La seua missió és:

- desenvolupar i promocionar un marc general i comú per a elaborar memòries de sostenibilitat.

- mantindre, millorar i disseminar la Guia GRI a través d'un procés continu de consulta entre els stakeholders (grups d'interés o parts interessades).

- elevar l'informe de sostenibilitat a un nivell equivalent al de l'informe financer.

- dissenyar, difondre i promocionar pràctiques de reporting estandarditzades aconseguint els més elevats estàndards de consistència i rigor.

Els principis d'informació del GRI són: Integritat, globalitat, consistència, precisió, claredat, neutralitat, periodicitat, auditabilidad i transparència.

El seu guia per a l'elaboració de Memòries de Sostenibilitat és aplicable a organitzacions de tota mena, grandària i situació. És basa en la utilització d'indicadors de sostenibilitat que ajuden l'empresa a avaluar el seu comportament, identificar millores i poder comptar amb dades essencials per a la confecció d'informes enfocats a la comunicació, tant externa com interna.

Aquest és l'estàndard o guia triat per la major part dels empreses espanyoles que publiquen informes de sostenibilitat, segons l'organització GRI.

La guia Global Reporting Initiative (GRI) organitza l'informe de sostenibilitat considerant una perspectiva econòmica, social i mediambiental.

Estàndards GRI per a l'elaboració de memòries de sostenibilitat:

GRI 1 presenta el propòsit i el sistema dels Estàndards GRI i explica conceptes clau per a l'elaboració d'informes de sostenibilitat. També defineix els requeriments i els principis per a l'elaboració d'informes que l'organització ha de complir per a elaborar els seus informes conforme als Estàndards GRI.

GRI 2 inclou continguts que l'organització utilitza per a presentar informació sobre els seues pràctiques de presentació d'informes i altres detalls organitzacionals, com els seues activitats, governança i polítiques. Aquesta informació permet aprofundir en el perfil i l'escala de l'organització i proporciona un context per a entendre els seus impactes.

GRI 3 ofereix orientacions pas a pas sobre com determinar els tems materials. Ttambién inclou continguts que l'organització utilitza per a presentar informació sobre el seu procés de determinació dels tems materials, la seua llista de tems materials i sobre com gestiona cadascun d'ells.

Aquest document vaig comptar el conjunt complet d'Estàndards GRI anteriors per a la presentació d'informes de sostenibilitat. Incorpora el contingut complet de cadascun dels Estàndards, inclòs el format i la numeració de pàgines originals, deixant fora els portades entre ells.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MATRIU DEL BÉ COMÚ 5.0

Aquesta eina permet realitzar un balanç ètic, ecològic i democràtic de les activitats en organitzacions o empreses.

L'Economia del Bé Comú promou una economia basada en els valors constitucionals fonamentals. Fomenta la cooperació enfront de la competició, i defensa la contribució al Bé Comú enfront de l'afany de lucre com a mesura de l'èxit econòmic.

Per a mesurar l'aportació real de les empreses, els municipis o els centres educatius al benestar general, l'EBC ha desenvolupat una eina pròpia, el Balanç del Bé Comú. Aquest balanç és un vertader instrument de responsabilitat social corporativa de segona generació. És el “cor del moviment” i complementa la informació que reflecteixen els balanços financers amb evidències sobre el comportament ètic, ecològic o democràtic de les organitzacions.

La Matriu del Bé Comú 5.0 és la versió consolidada després de set anys d'evolució del moviment.